News of the world

This blog is in the first case meant for myself so I don't forget interesting stuff. So you will find lots of useless topics, but there will certainly be also readings that might interest you. Lots of the items will go about my family, things we do or don't do but also about software, cars, gadgets, music, etc ... .

23 okt. 2007

Form factor

Eem belangrijk onderdeel bij usability onderzoek is de vormgeving van het ding dat je wil ontwerpen. De vorm zou duidelijk moeten aangeven wat je ermee kan doen. Bv het moet duidelijk zijn dat als een knop een draaiknop is dat je er ook meteen aan wil draaien. Een vierkant design is dus niet echt aangewezen voor een draaiknop omdat je de intentie niet hebt om eraan te draaien. Een ronde knop daarentegen zal de mensen wel aanzetten om eraan te draaien. Dit is natuurlijk maar een klein voorbeeldje maar laat je toch al even nadenken over de vorm wanneer je een bepaald product of onderdeel wil ontwikkelen.


Naast de vorm factor is de context ook heel belangrijk, wat nog eens benadrukt wordt in onderstaand filmpje.Alhoewel een microfoon ondertussen wel bekend is bij de mensen, verwachtte deze vrouw tijdens het eten geen micro onder haar neus geduwd te krijgen. De vorm deed haar in eerste instantie denken aan een pepermolen. De vorm lijkt op het eerste zicht hetzelfde. Maar ze wist direct dat er iets niet juist was van het moment ze eraan wilde draaien. Niet alleen de vorm is dus belangrijk maar ook de context wanneer je het gaat gebruiken, of in dit geval gewoon onverwachts onder je neus geduwd krijgt.


Tags:

2 Comments:

At 10:51 a.m., Anonymous jim said...

Filmpje?

 
At 10:58 a.m., Blogger Jan said...

Video aangeleverd door Blogger blijkt niet te werken, maar heb het gelukkig ook gevonden op YouTube

 

Een reactie posten

<< Home