News of the world

This blog is in the first case meant for myself so I don't forget interesting stuff. So you will find lots of useless topics, but there will certainly be also readings that might interest you. Lots of the items will go about my family, things we do or don't do but also about software, cars, gadgets, music, etc ... .

8 nov. 2007

Web formulieren, verplichte velden, consistentie en usability

Iedereen kent ze wel de formulieren op het web die we moeten invullen wanneer we iets van een webwinkel kopen of ons registreren voor een of andere dienst. Alhoewel deze formulieren sinds mensenheugnis worden gebruikt, kunnen ze toch nog altijd veel frustraties oproepen bij de gebruiker. Ik denk dat sommigen of misschien zelfs de meesten onder jullie al met zulke slecht werkende formulieren geconfronteerd geweest zijn. Formulieren die maar niet aanvaard worden omdat ze door ONS de gebruiker niet goed ingevuld zijn, het is weeral de fout van de gebruiker. Je kent het wel: velden die we zogezegd vergeten in te vullen hebben, velden die we met het verkeerde formaat hebben ingevuld en ga zo maar door... .

Voor een aantal van deze problemen hebben de meeste van de ontwerpers toch al een oplossing aangeboden door het aanleveren van keuzevelden, drop-downvelden en de asterisk, het sterretje (*) voor de verplicht in te vullen velden. Deze oplossingen kunnen dus al heel wat van onze frustraties de wereld uit helpen.

Voor een project hadden we besloten om personas te maken en waren we op zoek gegaan naar een geschikte voornaam. Hierdoor kwamen we terecht op de website van Kind & Gezin, meer bepaald op het gedeelte waar ouders geholpen kunnen worden om een leuke voornaam te zoeken voor hun kindje. Om te zoeken krijg je dus een formulier voorgeschoteld waarvan we een gedeelte hieronder afbeelden.Op het eerste zicht is er niets mis met dit formulier, je krijgt keuze mogelijkheden voorgeschoteld, dorp-downvelden die je keuze moeten vergemakkelijken en asterisken... . Lijkt allemaal in orde dus, buiten het feit dat die asterisken NIET worden gebruikt voor de verplicht in te vullen velden, maar de asterisk geeft in dit formulier aan dat het veld niet ingevuld moet worden wat dus op het eerste zicht tot verwarring kan leiden. Hadden ze hier niet beter de asterisk weggelaten omdat de velden toch niet verplicht zijn en zo het normale gedrag van een web formulier gevolgd? Misschien was het beter geweest de invoervelden te laten voorfgaan door een vraag waardoor het duidelijk zou zijn dat het veld niet verplicht is om in te vullen zodanig dat het formulier tenminste cosistent zou zijn met de rest van de formulieren op het WWW?!

Misschien moeten we eens nadenken hoe we dit formulier kunnen verbeteren en consistent houden met de rest van het Web. Alle suggesties zijn welkom :-)

Een gerelateerd artikel dat de moeite waard is: Formulieren vragen meer aandacht (DdUX).