News of the world

This blog is in the first case meant for myself so I don't forget interesting stuff. So you will find lots of useless topics, but there will certainly be also readings that might interest you. Lots of the items will go about my family, things we do or don't do but also about software, cars, gadgets, music, etc ... .

27 feb 2008

Alcatel-Lucent Bell Labs human factors

Even reclame maken voor het bedrijf waar ik voor werk, zodat de aandelen wat stijgen :-)

Understanding is Only Human: Discover how the Bell Labs Human Factors team is helping to deliver a superior user experience

Alcatel-Lucent is committed to helping operators deliver a superior user experience. One of the ways to help is to gain an intimate understanding of end-user behavior. The Bell Labs Human Factors team is one of the many groups within Alcatel-Lucent doing just that. The team is made up of Ph.D.s with an average of 15+ years professional usability experience working to:

* Understand the cognitive, social and behavioral influences on communication
* Grow a collection of profiles and scenarios that will forecast the needs and habits of today’s young adults and tomorrow’s workforce
* Design and create intuitive, engaging applications, based on the research and understanding of human communication, while seamlessly meeting the needs of users



Listen to Cheryl Coyle as she addresses the following:

1. What is the Bell Labs Human Factors team?
2. What are some of the activities currently underway?
3. Why should our customers care?
4. What's next?

Cheryl L. Coyle, Ph.D., leads the Alcatel-Lucent Bell Labs Human Factors group in New Jersey, USA.

21 feb 2008

Verwarrende interfaces ook op straat

Grafische interfaces zijn niet enkel heer en meester op de computer maar ook in ons dagdagelijkse straatbeeld zijn ze niet weg te denken. Denk maar aan de vele verkeersborden, enz. Je zou denken dat het hier wel goed zou moeten zitten met de usability hiervan. Het zijn dingen die ieder van ons dagdagelijks gebruikt, en het is voor onze veiligheid dus moet het toch goed zitten. Niet?

Wel wat wil onderstaand bordje dan zeggen? En hoe kan je het verdomde ding activeren? Er staan zoveel aanwijzigingen op dat het eigenlijk duidelijk is dat het niet goed zit met de usability van het ding. Waar vinden ze dit soort dingen eigenlijk uit? En worden dit soort dingen eigenlijk ook wel getest? Misschien moet ik mij gaan richten op de branche van de verkeersborden en aanverwante dingen... . Daar is er ook nog een duidelijk markt voor usability mensen.



Tenslotte nog volgende raad: wees voorzichtig wanneer je een straat wil oversteken, en kijk goed uit je doppen!

Labels:

18 feb 2008

Bruikbaarheid van stadskaarten

Veel mensen hebben het moeilijk om een plattegrond of kaart te lezen. Je ziet ze dikwijls staan, van die toeristen die midden in de stad met hun kaart staan te molenwieken. Het is niet zo gemakkelijk een kaart te lezen van een plek waar je niet vertrouwd bent. Meestal gaat het hier dan nog om kaarten waar alle straatnamen zorgvuldig zijn genoteerd en er voldoende en duidelijke iconen op de kaart staan.

Maar om het de mensen nog wat moeilijker te maken, zijn er tegenwoordig ook kaarten waar bijna niets op staat. Vandaag kregen we zo'n kaart in onze handen gestopt, het was er eentje van de Stad Antwerpen, je weet wel zo een van die rode boekjes met een grote witte A op. In dit boekje stonden een aantal "interessante" routes uitgestippeld. Wij pikten er onderstaande route uit.

Map

Als je bovenstaande kaart bekijkt, zie je onmiddellijk dat er veel straten op staan, maar dat er niet zoveel straatnamen op vermeld staan. Ook herkenningspunten, zoals kerken, ziekenhuizen, e.d. zijn op deze kaart nergens te bekennen, alhoewel we er toch een aantal zijn gepasseerd. Daarbij komt nog dat deze kaart verre van correct is, de plattegrond komt niet goed overeen met de daadwerkelijke straatindeling wat het verloren lopen natuurlijk in de hand werkt. Gelukkig hadden we ook een gewone stadsplattegrond bij waardoor we ons een aantal keren op tijd konden corrigeren.

Ik stel mij eigenlijk de vraag of dit soort routes wel degelijk uitgestest worden en dan door mensen die de route nog nooit gedaan hebben of dit gedeelte van de stad niet kennen. Meestal gaat het toch om toeristen die een andere stad willen leren kennen, en er dus niets vanaf weten.

Het is nog maar eens bewezen hoe belangrijk user research kan zijn en dat de ontwikkelaars niet de gebruikers zijn. Ik durf er voor wedden dat enkel de makers van deze route, de route hebben getest, als ze al getest werd.

Labels: , , , ,

15 feb 2008

Afbeeldingen voor personas zoeken op Google

Was net even een paar filmpjes van presentaties aan het bekijken van de IxDA 2008 conferentie, die je kan vinden op de brightcove website.

De presentatie Concept Models van Dan Brown gaf mij uiteindelijk de oplossing om foto's te vinden voor mijn persona beschrijvingen. Het is eigenlijk heel simpel, in Google afbeeldingen geef je als zoekopdracht het keyword "headshot" op eventueel nog gevolgd door keywords die je persona wat beschrijven. Het werkt echt!

Wel opletten dat er soms ook wel minder aangename foto's in het resultaat zitten, maar het valt nog wel mee!

Labels:

Tagging experiment

Zin om even mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek i.v.m. het taggen van websites? Dat kan, het Centrum voor Usability Onderzoek van de universiteit van Leuven heeft een experiment klaargestoomd waar jullie aan kunnen deelnemen.

Zie hieronder het originele bericht dat ik van hen ontvangen heb.

We would like to ask for your participation in a scientific experiment performed by the Centre for Usability Research located at the University of Leuven (Belgium). http://soc.kuleuven.be/com/mediac/cuo/

In this experiment we are interested in how people tag online content like websites, photos etc.

For participating in this research you just need to open the following link :

http://soc.kuleuven.be/com/mediac/cuo/extern/pecman/

The experiment will take 20min of your time. In change for your effort and contribution to science you'll make a chance to win a gift (randomly selected from all participants).


Iedereen meedoen!

Labels:

11 feb 2008

Is de Wii wel gebruiksvriendelijk?

Zoals het in een bekend liedje van "Doe Maar" klonk, was er vrijdagavond: "... geen bal op de TV alleen een film ...". Ik was dan ook al halfweg richting dromenland tot mijn vrouw me opeens vroeg of we geen Nintendo Wii konden kopen, zodat we iets leuks konden doen als de kinderen in bed lagen. Ik weet wel dat sommigen dan andere gedachten hebben maar voor ons is een spelletje spelen al heel wat. Ze begon haar zoektocht op Kapazaa of iets dergelijks en een half uurtje later waren we de gelukkige bezitters van een Wii console en vier spellen.

Op zaterdag hebben we hem dan opgehaald en wanneer de kinderen slapen waren hebben we onze eerste stappen op de Wii gewaagd. We begonnen met een partijtje tennis en eindigden een uur of twee later met bowling, net genoeg om 's anderendaags spieren te voelen waar we ons niet van bewust waren... .

Zondagavond vond ik nog ergens een uurtje de tijd om even met de Wii te spelen en meer bepaald het game "Need for speed - Pro street". Het glimmende schijfje werd opgeslorpt door de Wii en even later rolde er een aantal wielen met verchroomde velgen voorbij en het beeld eindigde op een eenvoudig menu. Menuutje naar beneden scrollen, de onderste knop van de vierwegsrichting knop indrukken en er schuift een submenuutje naar rechts open?! What the f**k? Door de knop naar beneden in te drukken verplaatste mijn keuze niet naar beneden in het menu maar naar rechts. In eerste instantie dacht ik dat ik per ongeluk op de verkeerde knop had geduwd maar nee bij een volgende poging gebeurde hetzelfde. Na wat geklungel bleek dat ik de controller niet vertikaal moest houden zoals normaal maar horizontaal.

Met dit soort technologie hadden ze toch wel aan een aantal van de tien geboden van Nielsen (heuristieken) kunnen tegemoet komen niet? De controller wordt immers gebruikt om een wagen te besturen binnen het spel, je moet cirkelvormige draaibewegingen maken in het vertikaal vlak om te sturen zoals je dat met een gewoon stuur zou doen. Dan moeten ze toch weten wanneer de controller horizontaal of vertikaal wordt gehouden. Kan het systeem mij dan niet gewoon zeggen dat ik mijn controller vertikaal hield en dat ik hem horizontaal moest houden om te kunnen navigeren? Hierdoor zou ik mij in ieder geval een stuk minder dom gevoeld hebben, gelukkig was ik maar alleen en bleef het maar bij wat gevloek... .

Zo zie je maar dat een stuk hardware maar zo gebruiksvriendelijk kan zijn als de software die er wordt opgezet.

Werden op deze software gebruikerstesten uitgevoerd? Stel ik me dan de vraag. Of voldoe ik niet aan het profiel van diegenen die normaal dit soort spellen spelen. Of lezen zij wel degelijk eerst het boekje dat bij het spel zit (RTFM)?

Ik heb mijn lesje weeral geleerd, niet dat ik volgende keer het boekje met uitleg ga lezen, neen ik ga de controller gewoon even ronddraaien en terug proberen.

6 feb 2008

Alcatel-Lucent User-Centric Experience

Meer en meer bedrijven stellen vast dat het belangrijk is om weten wie de gebruikers van hun producten zijn. Zo ook het telecom bedrijf waar ik voor werk. Een van de belangrijkste pijlers waar wij tegenwoordig voor streven is user-centric experience.

Wil je hierover wat meer weten, surf dan naar onze portal. Het is nog heel sumier, maar ik hoop dat er in de toekomst wat meer content zal beschikbaar komen. Als bijvoorbeeld yours truly wat papers geschreven heeft :-)

4 feb 2008

Adobe helpt Flex developers met usability

Adobe Flex is ontworpen om het "gewone" programmeurs makkelijker te maken om animaties, die eigenlijk voor het Flash platform bedoeld waren, te gebruiken in hun applicaties. Flex gebruikt hiervoor de workflow en programmeermodel waarmee deze programmeurs vertrouwd zijn.

Maar met een geweldig programmeer of design platform alleen ben je als programmeur of designer nog niet perse in staat om bruikbare user interfaces te maken. Adobe probeert daar blijkbaar wel iets aan te doen door een Flex Interface Guide oftwel FIG aan te bieden die je kan terug vinden op het Flex Developer Center. De FIG is blijkbaar nog een werk in ontwikkeling maar je kan er toch al een aantal interessante artikels vinden met veel aandacht voor de bruikbaarheid.

De ontwikkelaar wordt echt met de hand genomen om bv. te bepalen welke type applicatie hij gaat ontwikkelen: information, process of creation en hoe hij deze informatie kan gebuiken om de applicatie daadwerkelijk te ontwerpen, hoe je de kennis van de taken, die de gebruikers uitvoeren om hun doelstellingen te bereiken, kan gebruiken, en nog veel meer... .

Dus al bij al is het een mini-opleiding in usability met een focus op Flex interfaces, maar het is zeker ook een must-read voor iedereen die interfaces ontwikkelt... .

De man die deze artikels schreef heeft ook een eigen blog: Rob Adam's User Eccentric.

Labels:

2 feb 2008

Johnny Chung Lee Wii projects

Zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen op Johnny Chung Lee's website waar hij een aantal leuke projecten heeft van wat je allemaal met de Wii zou kunnen doen. Een aantal van zijn projecten hebben te maken met: tracking your fingers with the Wiimote, multi-point (touch, but not really) whiteboards, tabletops en head-tracking voor 3D VR-beelden.

Johnny werkt momenteel aan zijn Ph.D. Human Computer Interaction, inderdaad een usability dude.

Als je geinteresseerd bent, bezoek dan eens zijn webstek, bekijk de filmpjes en voor de codekakkers onder ons heeft hij er ook de stukken code klaarstaan.

Labels: , , , , ,

1 feb 2008

Mac user experience

Het is carnaval en dan mogen de kindjes verkleed naar school gaan. Onze dochterjes hebben zich dus blijkbaar zoals tal van andere meisjes van die leeftijd verkleed als prinses. En als trotse ouder neem je natuurlijk wat fotos vooraleer ze naar school vertrekken.

DSCF0155

Een paar maanden geleden had ik een FujiFilm camera gekocht van 100 euro. Om de fotos daarvan te bekijken op mijn doodgewone Windows PC moet ik eerst software installeren en een paar keer rebooten. Bij mijn Mac plugde ik de camera gewoon in, hij zag dat er een fototoestel aan hing en vroeg me wat ik wilde doen: moet ik ze allemaal downloaden of ga je er een aantal uitkiezen vroeg hij mij. Ongelooflijk net of ik met de menselijke foto-ontwikkelaar van dienst aan het converseren was :-) Mijn fotos kwamen dus zonder al teveel heisa in de juiste directory te staan.

Bill leer ook eens iets van user experience i.p.v. de dingen gewoon maar even klakkeloos over te copieren en de dingen die er wel degelijk toe doen uit te laten.

Labels: , , , , ,